Litet växthus – för dig med liten trädgård men stora odlingsdrömmar


Du som har en väldigt liten trädgård, eller till och med en balkong, kan förbättra odlingsmöjligheterna med ett miniväxthus. De kan vara allt från någon kvadratmeter till 15 kvadratmeter stora.

Olika varianter

Det finns flera olika varianter för dig som vill ha ett litet växthus. Fönsterväxthus, bordsväxthus, portabla växthus och miniatyrväxthus.

För dig som vill odla inomhus

För dig som bor i lägenhet och kanske inte ens har en balkong, så kan ett fönsterväxthus vara en idé. Det passar den som bor trångt eftersom de helt enkelt fästs på fönsterbrädan. De är ganska små, med andra ord, men ger samma goda möjligheter att odla växter som inte klarar sig i vårt klimat vanligtvis. Det är även ett bra alternativ för nybörjaren som precis börjat odla i växthus.

Ett annat alternativ för den som bor trångt – eller bara vill kunna odla bättre inomhus, är att skaffa ett växthus som är anpassa för bord och bänkskivor. De sparar mycket plats men rymmer potentiellt ganska många olika örter. Främst är det avsett för småväxter.

För dig som vill odla utomhus

För dig som vill odla utomhus, men ändå har ont om plats, så kan ett miniatyrväxthus vara rätt alternativ. Ofta är det just det som åsyftas när folk pratar om små växthus. Precis som ett ”vanligt” växthus används det utomhus, med den avgörande skillnaden att det alltså är väldigt litet. Ofta är de tillverkade av metall, akryl eller plast och är formgivna för att ta så lite plats som möjligt.

Ett annat alternativ för dig som vill odla utomhus är ett litet och portabelt växthus. Det passar dig som gärna vill ta med dig trädgårdsarbetet.

Litet växthus – att välja rätt

  • Hur mycket utrymme har du? Och vilken storlek behöver du för att kunna odla de växter du vill odla? Tänk också på att du behöver lite utrymme över plantan – gärna flera decimeter.
  • Typ av litet växthus. Högre upp i den här texten kan du läsa mer om de olika typerna av små växthus. Passar ett fönsterväxthus, bordsväxthus, portabelt växthus eller miniatyrväxthus dig bäst?
  • Vanliga material att se är glas och plast. Glas ger bäst ljusgenomsläpp men är tyngre (och skörare). Plast däremot, ger lite sämre ljusgenomsläpp men är tåligt och lättviktigt.
  • Installationen och monteringen skiljer sig ganska kraftigt mellan olika typer av växthus, samt olika modeller av samma typ av växthus. Kontrollera på förhand vad som krävs och se till att du har tid och lust att göra det.