Köpguide – Gräsklipparknivar


Vad bör man tänka på vid köp av gräsklipparknivar? Hur ofta behöver de bytas? Vad händer om de inte byts ut regelbundet? Läs vår guide innan nästa köp!

1.      Original eller annat märke?

I Sverige säljs primärt originalknivar. Det innebär att det är samma producent till robotgräsklipparen som till de tillbehör som säljs. Är det exempelvis en Husqvarnarobot är knivarna producerade av Husqvarna.

Att välja originaldelar har sin primära fördel i kvalitén. De är speciellt framtagna av företaget för att passa behov och funktion hos deras produkter. Det både gällande materialval och att vara kompatibel med roboten.

Nackdelen är det högre priset. Generellt är det billigare att köpa ”kopior” av andra märken. Det innebär däremot både ett mindre utbud och osäkerhet kring kvalitén. Om en gräsklippare kostar 5000 – 10 000 kronor bör inte originalknivar för 200 -250 vara speciellt dyrt.

2.      Olika märken – Samma gräsklipparknivar

I vissa fall kan knivar robotgräsklippare passa flera olika märken. De som är tillverkade av Husqvarna passar exempelvis robotar både från Husqvarna, Gardena och McCulloch. Orsaken till detta är att samtliga dessa märken inom i Husqvarna Group.

I de flesta fall är detta inget som påverkar konsumenten men kan vara smidigt att tänka på för de som hanterar flera robotar, exempelvis på flera gårdar.

3.      Hur ofta knivarna bytas?

Knivar är förbrukningsvara och bör alltså bytas ut regelbundet. Är de slöa kommer både klippningen bli sämre och kvalitén på roboten sakta försämras. Det är däremot många som helt och hållet glömmer detta och har samma i flera år i rad. Hur ofta de behöver bytas beror självklart på i vilken omfattning som klippning sker. Men en rekommendation är:

  • En gång per säsong
  • Var tionde klippning

De flesta klipper inte gräsmattan över 10 gånger på en säsong vilket alltså innebär att säsongsöversyn passar de flesta. Det kan innebära att de slipas upp eller helt byts ut. Detta utifrån hur stort behovet är av att få bättre klippning.

4.      Service och förvaring

I alla större städer i Sverige finns ”vinterförvaring” för robotgräsklippare. Du kan därmed lämna in den för en årlig genomgång och rengöring varpå de förvarar den under vinterhalvåret. Därmed kan de även se över batterikapacitet och byta gräsklipparknivarna. En rekommendation är att jämföra priser online och eventuellt lämna in nya knivar tillsammans med roboten inför vinterförvaring. I annat fall betalas det pris som verkstaden har för dessa tillbehör.