Välja grillborste


Så fort det börjar bli några grader varmt ute åker grillen ut i trädgården för att skapa sommarkänsla. Grillsäsongen börjar tidigt på våren och sträcker sig långt in på hösten. Enda nackdelen med grillandet är väll grillgallret. Senaste åren har det kommit så kallade automatiska grillrengörare vilka placeras på grillgallret och gör jobbet. Det kan ju vara bekvämt – men inget slår väll att få arbeta bort smutsen med en egen grillborste. För en som prioriterar bort den automatiska grillroboten kommer här en guide på vad du bör tänka på i val av grillborste.

Längden

Det finns grillborstar som har korta handtag – och de som längre handtag. En rekommendation är att välja en med längre handtag. Detta eftersom ett grillgaller lättast rengörs när det är varmt och gärna rejält varmt. Att då behöva ha handen precis vid gallret är inte alls någon fördel. Man får visserligen mer kraft med de med kortare handtag men den kraften behövs inte om du rengör varma galler.

Metallskrapa

En del grillborstar har en metallskrapa på ”ryggen”. Skrapan kan självklart vara bra att använda i det fall som man behöver få bort smuts som är kraftigt fastbränt. Här finns det både raka skrapor och de som är vågiga för att passa specifika galler.

Men kom ihåg nackdelen med skrapan också. Det är lätt gjort att ytbeläggningen på grillgallret skrapas sönder med denna skrapa. Har du ett emaljerat galler ska dessa skrapor aldrig användas då man snabbt förstör emaljen.

Mässing, Skrubb eller Stålboll?

Bland de grillborstar som säljs i Sverige så är det mycket vanligt att det är mässingsmaterial. Mässing är inte så hårt material vilket gör att stråna lätt viker sig. Det kan därmed vara lite svårt att göra rent ovanpå gallret. Stråna viker sig helt enkelt för lätt.

Ett alternativ är att väja en skrubbborste. Dessa har ett handtag med en ”skrubbsvamp” längst ner. De är därmed bra att använda för att göra rent gallret ovanpå och under. Men den är rätt värdelös på att göra ren gallret mellan gallrerna.

Stålbollsborste finns i USA men vi har inte hittat några i Sverige. Det ser ut som små stålbollar som sitter på en pinne. Därmed kan man lätt komma åt både på och mellan gallren. Som att använda stålull – fast på pille.

Källa: Grillguiden.se – Här hittar du mängder av fakta om grillning !