Automower


AutomowerNär en robotgräsklippare ska köpas in finns mängder av märken att välja mellan. För många är det en självklarhet att välja en klippare från Husqvarna vilka kallar sina robotgräsklippare för Automower. Orsaken att just Automower väljs handlar om att Husqvarna ligger i framkant gällande utvecklingen av klipparna. Både inom branschfolk och hos oberoende tester får Husqvarna årligen mycket höga betyg i olika tester.

Men även den som bestämmer sig för att köpa en Automower har flera olika modeller att välja mellan. Här presenteras de vanligaste modellerna och en guide om vilken modell som bör väljas.

Husqvarna Automower 105 – Modellen lanserades 2016 och är därmed en av de nyaste modellerna från Husqvarna. Det är även den minsta och lättaste. Vikten är på 6,7kg vilket kan jämföras med de normalstora modellerna som ligger på 10-12 kg.

Orsaken att Husqvarna tog fram denna modell var en växande efterfrågan på robotgräsklippare till de mindre trädgårdarna. När robotgräsklippare lanserades var det många som ansåg att de enbart vände sig till de med större trädgårdar men efterfrågan har vuxit även på de mindre modellerna vilket gjort att 105 tillverkades. Den klarar av 600kvm och är lätt att bära mellan bak- och framsidan för de som bor i radhus.

Husqvarna  Automower 310, 315, 320 – Dessa modeller har verkligen tagit marknaden med storm. Flera år i rad har de dominerat listor över ”Bäst i Test” och många recensenter skriver att man får ”proffskvalité” trots att modellerna är inom mellansegmentet av robotgräsklippare. Ett exempel kan tas från robotgräsklippare24.se där Automower 315 nästan ges enbart positiva åsikter. Man lyfter bland annat upp att gräsklipparen har en ”intelligens” som är betydligt bättre än hos många av dess konkurrenter. Med andra ord att den förstår var och hur den ska klippa. Det enda negativa de har att lyfta upp om modellen är ”karossen lite för lätt blir repig”.

Det som skiljer dessa tre modeller är främst två saker. För det första klippyta (1000-2220kvm) och för det andra lutning (40-45%).

Husqvarna Automower 430X – En modell som ligger i kategorin ”premium” vilket tydligt syns på prislappen. Men även gällande kvalité och funktion. Även denna modell har flera utmärkelser och vinster på topplistor bakom sig. Detta trots att den bara funnits på marknaden något år. I ett test av Bäst-i-Test fick den ”Bästa Premiumval” och det är även något som även förmedlas av flera andra sidor. Detta med bland annat åsikten ”Oslagbar effektivitet och tillförlitlighet”.

Modellen klarar hela 3200kvm och har dubbla guidekablar

Husqvarna Automower 450X – Om Automower 430X är ”premium” så kan 450X nästan sägas vara ”superpremium”. Detta är den överlägset mest avancerade robotgräsklipparen från Husqvarna och kanske en av de mest avancerade på marknaden. Enda nackdelen är priset då den kostar ca 35.000kr.

Modellen klarar 5000kvm och navigerar med hjälp av guidekabel, GPS och ultraljudssensorer. Den går även att programmera och styra via mobilen och kan användas med tre guidekablar.