Håll ovälkomna djur borta från trädgårdenVisst är rådjur och harar vackra, men för trädgården kan de vara rena mardrömmen. Detta tillsammans med vildsvin, skator och en hel del andra gäster som knappast är välkomna in till trädgården. Den som vill kan vidta ett antal åtgärder för att skydda trädgården från djur. Vindsnurror är ett exempel, viltstängsel ett annat. Läs vidare för att få reda på hur du gör för att skydda trädgården på bästa sätt.

 

Vindsnurror håller fåglarna borta

Besväras du av fåglar? I sådana fall kan en vindsnurra vara något att införskaffa till uteplatsen. Dessa skrämmer bort fåglar effektivt och är dessutom fina att titta på. Vindsnurror är lika praktiska som de är vackra. I hög grad kanske de förknippas med pappleksakerna man hade som barn, men utbudet av vindsnurror är idag stort och varierat.

Gnagskydd

Ifall sorkar är ett problem för dig är gnagskydd en lösning. Sorken, i synnerhet åkersorken, kan härja vilt i din trädgård under årets kallare halva och gnaga på allt den kommer över. Dina vackra plantor kommer inte att skonas.

För att skydda mot gnagarna kan du införskaffa ett gnagskydd av hårdplast. Det här bör sättas runt stammen så att det både sitter en bit upp, men också några centimeter under marken. Sorken lever i skiktet mellan mark och snö, så att skyddet även går ner en bit under marken är viktigt.

 

Korta elstängsel hindrar hararna från att komma in

Under vinterhalvåret är de knappast något större problem, men när värmen kommer är det inte ovanligt att de kommer in i trädgården och äter av det goda som finns. Den som har problem med harar och kaniner kan sätta upp ett elstängsel som går upp ungefär en till två decimeter över marken. Samma metod kan även användas för rådjur, men då krävs stängsel som är betydligt högre.

Det går också att helt enkelt linda in och täcka över de växter du vill skydda med ett hönsnät. Den metoden är troligen enklare, men det ser kanske inte riktigt lika fint ut. Om du inte har hönsnät fungerar det också med fiberduk. De här kan också göra det svårare för fåglar att äta dem, om du inte redan har vindsnurror det vill säga.

Rådjur – vackra men inte särskilt snälla mot trädgården

Rådjur är visserligen fina djur att titta på, men är man mån om sin trädgård är man sannolikt också mån om att hålla dem borta. Kommer den väl in äter den allt möjligt från trädgården, inte sällan tulpanlökar och skott från buskar och träd. Något som de inte gillar är gula växter och växter med stark doft, till exempel timjan och salvia. Vill du skydda en särskild växt kan du plantera dessa runt den.