Vilken pool passar din trädgård?


Att välja rätt pool är inte alltid helt lätt. Det finns en mängd olika alternativ, från enkel uppblåsbar plastpool till storslagna nedgrävda konstruktioner. Här presenterar vi ett par alternativ att välja mellan.  

1. Uppblåsbar plastpool

En uppblåsbar plastpool är ett prisvärt och flexibelt alternativ för små trädgårdar eller för tillfällig användning. De är lätta att sätta upp och packa undan och kräver ingen permanent installation. Perfekt för familjer med småbarn då poolerna är relativt små och inte speciellt djupa. Fungerar däremot utmärkt när barnen bara är några år gamla. Det finns även uppblåsbara pooler för vuxna. Men då handlar det snarare om ”spabad” än pool och kan liknas med en badtunna fast i gummi och plast.

2. Stålramsbassäng

Stålramsbassänger är mer robusta än uppblåsbara pooler och kan hålla större vattenmängder. De består av en slitstark liner som stöds av en stålram, vilket gör dem mer hållbara och lämpliga för regelbunden användning. De är fortfarande relativt enkla att montera och demontera, vilket gör dem till ett bra mellanalternativ för de som vill ha något mer permanent än en plastpool men inte en fast konstruktion. Även dessa finns i en rad olika storlekar.  

3. Ovanjords pool med hårdplast

En ovan mark pool i hårdplast är mer hållbara än uppblåsbara pooler. De är ofta tillverkade i former som rektanglar eller ovaler och kan ge känslan av en mer permanent pool utan behovet av omfattande grävarbeten. Det är ett bra alternativ för de som söker en hållbar och långvarig lösning utan den stora investeringen och arbetskraften som krävs för en nedgrävd pool.

4. Nedgrävd pool

Nedgrävda pooler är den mest permanenta och traditionella typen av pooler. De erbjuder stor flexibilitet i design och storlek och kan fullständigt anpassas efter trädgårdens utformning och ägarens önskemål. Nedgrävda pooler kräver betydande initiala investeringar och kontinuerligt underhåll men de ökar fastighetens värde och ger en härlig poolkänsla. Perfekt för de som vill ha en lyxig och skräddarsydd lösning och är redo att investera i sin trädgård på lång sikt.

Bilden ovan är från POOLGIGANTEN och visar en klassisk nedgrävd utomhuspool utomhus med trädäck runtom. En installation som både höjer värdet på bostaden och ger tillgång till ett skönt dopp långt in på höstarna. Med ett pooltak eller pooltäcke (ej på bild) kan även vattnet hållas varmare och mängden smuts minimeras.

5. Infinitypool

Infinitypooler är en lyxig variant som ger en illusion av att poolens kant smälter samman med horisonten. Dessa pooler kräver en specifik topografi och är ideala för trädgårdar med sluttande landskap eller enastående utsikter. De är dyra att konstruera och underhålla men erbjuder en enastående estetisk. Hittas främst på hotell och på lyxlägenheter.

 

6. ”Lap pool”

”Lap pooler” är långa och smala, designade specifikt för simning och träning. De är idealiska för trädgårdar där utrymmet är begränsat men ägaren önskar en funktionell pool för motion. Dessa pooler kan byggas både över och under marken och anpassas i storlek för att passa tillgängligt utrymme. De kan liknas med en träningsanläggning snarare än en plats att svalka sig på sommaren.  

7. Eller inomhuspool?

Inomhuspooler är ett alternativ för de som bor i klimat med kallare väder eller vill ha en pool som kan användas året runt. De kräver däremot en stor plats inomhus och kan vara kostsamma att bygga och underhålla. Dessutom kan det vara viktigt att kontrollera vad som gäller kring hemförsäkringen. Generellt är det bättre att placera poolen ute.