Välja väderstation


En väderstation kan visa allt från luftfuktighet och temperatur till vindstyrka. En mätare för att se aktuell, och ibland kommande, väderlek.

Vilken modell som bör väljas beror framförallt på vilka funktioner som önskas. För de flesta privatpersoner räcker det med modeller som kostar ca 1 000 – 2 000 kronor men för den inbitne väderfantasten finns exklusivare alternativ för över 10 000 kronor.

I en jämförelse av väderstationer, på Väderstationsguiden.se, nämns bland annat följande faktorer att jämföra i val av modell.

Regn- och vindmätare

De allra flesta väderstationer mäter bland annat temperatur och luftfuktighet. Den stora skillnaden är istället om de har regn- och vindmätare eller inte. Mycket kan mätas med enkla sensorer men för att mäta regnmängd och vindstyrka/vindriktning behövs mer utrustning. En del väderstationer har denna utrustning som standard, andra som tillägg. Detta medan ytterligare modeller inte kan anävndas för att mäta vind och regn.

Inomhus, Utomhus eller bägge?

De flesta konsumentmodellerna genomför mätningar både ute och inne. Detta presenteras sedan på den display som sitter inomhus. Men de dyraste modellerna mäter enbart utomhus. De som använder dessa vill primärt få en bild av väderlek och klimat. För att dessa ska vara aktuella bör man däremot ha ett mycket stort intresse inom området.

Displayens storlek och design

Den vanligaste väderstationen, för privatpersoner, består av en display som vanligtvis monteras upp på väggen i hallen. Dit sänds sedan information från de givare som sitter utomhus. Utifrån detta kan det även vara bra att se på displayens storlek, utformning och design. Ska den vara enkel att använda behöver den sitta synligt men sitter den synligt kan även design väga tungt…

Koppling till smarta hem

Begreppet ”Smarta hem” innebär att flera olika elektroniska enheter kopplas upp via hemmets lokala nätverk. Det kan vara allt från lampor till lås som kan kontrolleras och regleras via mobilen. En del väderstationer kopplas in på WiFi och kan därmed sända all information till en tillhörande app. På detta sätt går det att se allt från temperatur till vindhastighet direkt i mobilen – var än personen befinner sig. En fördel med uppkopplade enheter är att information och data lättare kan sparas och jämföras.

Bygga ut med fler enheter

De enklare modellerna är slutna enheter som inte går att bygga ut. Den som har ett personligt intresse för väder och vind kan däremot med fördel välja en modell som är anpassningsbar och kan byggas ut. Först köps en ”basenhet” med de grundläggande sensorer som krävs. Sedan kan ytterligare sensorer och kompletterande delar köpas in som bygger ut enheten.

Recension av andra användare

En sista punkt att jämföra är recensioner från andra användare. Flera E-butiker samlar in recensioner av kunder vilka presenteras under produktbeskrivningen.  Kunderna får då ge betyg på mellan 1 – 5 samt lämna en kommentar. Ofta speglar dessa recensioner mycket väl fördelar och nackdelar med produkten.

Ett alternativ är att söka på internet efter olika tester och recensioner. Läs recensioner på de modeller du funderar på att köpa och se vad testpersoner anser vara fördelar och nackdelar med just den modellen.