Välja elgrill


Om du ska köpa en grill – vad väljer du då på för olika grillar? Till stor sannolikhet funderar du på kolgrill eller gasolgrill. Det är de två grillarna som dominerar på marknaden. Men elgrillen kommer starkt – inte minst tack vare dess fördelar.

En stor fördel med elgrillen är att det blir betydligt mindre rök. Den kan därmed användas på ställen där kolgrillen definitivt inte bör plockas fram. Ett exempel är balkonger där det ofta är förbud mot grillning då detta skapar ”så mycket rök” till grannarna. Vilken ska man då välja? Vad bör man tänka på i val av elgrill?

  • Grillyta

Oavsett vilken grill du väljer bör du fundera över grillytan. Hur mycket vill du kunna grilla på en och samma gång? Vill du ha arbetsyta på grillen där tallrikar kan stå med det som är färdiggrillat? Här är det främst smaksak som avgör och någon generell rekommendation är svår att ge.

  • Stativ eller bordsgrill?

Många elgrillar står på ett stativ. Därmed liknar de en enkel kolgrill genom att man står vid grillen och grillar. Men tack vare den tekniska lösningen behövs inte egentligen ingen höjd. Därmed finns även elgrillar som kan ställas direkt på bordet. Dessa är ju även lättare att packa med på resor. Vilken modell passar dig?

  • Grillyta

Det är absolut inte lätt att avgöra om en elgrill ger bra grillyta – utan att testa. Men det är sällan man får köpa en grill och testa detta. Läs istället olika tester och avgör sedan själv utifrån dessa vilken som verkar passa dina behov. Exempelvis lyfter flera testsidor upp Weber och Menuett som riktigt bra elgrillar på denna punkt.

  • Funktioner

Dagens grillar har betydligt mer funktioner än bara en höj- och sänkbart galler. Här kan man kolla runt och jämföra olika funktioner för att bilda sig en uppfattning om vilka funktioner man skulle uppskatta. Ett exempel är att grillen kan hålla koll på när köttet är klart och liknande automatprogram.

Bäst i test?

Testat.nu listar ett par bra elgrillar att välja på. Den som får Bäst i Test är Weber Q 1400. Detta genom att ”utan tvekan vara en av de bästa elgrillarna på marknaden”. Det man grundar detta på är att grillen blivit utnämnd som testvinnare två år av andra testkällor, bland annat Testtfakta.se

Weber ger en lika bra grillyta som om en kolgrill använts. Däremot finns nu fördelen att man slipper den rökiga smaken som lätt uppstår på kolgrillar.

Vill man däremot ha en bordsgrill rekommenderas OBH Nordica. Den kom visserligen trea av Testfakta men samtidigt var det den bästa grillen i kategorin ”bordsgrill”. Det grillen får bra betyg för är enkelheten och att den automatiskt kan känna av köttets storlek och säga till när grillningen är färdig beroende på om man vill ha rare, medieum eller well done.