Välja robotgräsklippare


Med en robotgräsklippare hålls gräset automatiskt snyggt under hela sommaren. Det finns modeller som kostar ett par tusen men även de som kostar över 10 000 kronor. Vilken bör väljas och vad bör man tänka i val av robotgräsklippare?

  1. Yta

Hur stor yta är trädgården på och hur många kvadratmeter hanterar klipparen?

  1. Lutning

Finns det lutningar i trädgården som förväntas klippas. Kontrollera lutningen och att gräsklipparen klarar av att klippa denna lutning. En vanlig lutning som de bättre modellerna klarar av är 40 grader.

  1. Intelligens…

Alla tillverkare av robotgräsklippare anger att deras modeller med lätthet kan navigera i trädgården bland buskar, stenar och gångar. Men test efter test visar att så inte är fallet. Det finns till och med modeller som inte tillräckligt snabbt stängs av när de lyfts upp i luften och på detta sätt skapat risk för skada på barn som av någon anledning lyfter upp klipparen.

Denna punkt bör framförallt jämföras av personer som har en trädgård som inte bara är en platt kvadratisk gräsmatta utan ställer krav på ”intelligens” hos klipparen.

  1. App

App är inget måste – men det förenklar betydligt. Via appen kan programmering ske och klipparen slås på/av på distans.

Bäst i Test

I ett test av Testkungen utses Robomow RK1000 till bästa robotgräsklipparen. Detta primärt utifrån att Robomow ”är mycket pålitlig och funktionell till ett rimligt pris”. Det finns exempelvis klippare med ännu högre prestanda men då ökar även priset kraftigt.

Användarvänligheten hyllas både gällande installation och när program ska väljas. Detta sker även via mobilen då den kan kopplas ihop med klipparen via Bluetooth.

Maximal lutning som den klarar är 40 grader och tack vare kraftiga hjul tar den sig fram även på platser som är ojämna. En klippning av en gräsmatta på ca 1000 kvadratmeter tar ca 60 minuter.

Goda omdömen på flera olika sidor

Det är inte bara på Testkungen som Robomow RK1000 får gott betyg. Robotgräsklipparen har även fått fina placeringar i tester publicerade på:

  • Råd & Rön
  • Smartson
  • Testfakta
  • ICA-kuriren

Olika tester visar olika resultat!

Kom ihåg att olika tester av robotgräsklippare kan utse olika testvinnare. Detta beror framförallt på vilka olika funktioner som testats samt hur dessa värderats. En mycket liten robot kan exempelvis få dåligt betyg i ett test på grund av dessa låga kapacitet medan ett annat test inte tar hänsyn till ytan som den kan klippa.

Titta först och främst på din trädgård och fundera över vilka funktioner du behöver ha på din robotgräsklippare. Därefter kan en modell väljas som har fått goda betyg på ju just dessa funktioner.