Välja Röjsåg


Att ha rätt röjsåg för ens förutsättningar är viktigt. Väljer du rätt röjsåg får du mer valuta för pengarna, det blir lättare att jobba och du blir mer produktiv – tre saker som är mycket viktiga för att du ska vara nöjd med ditt köp.

Hur väljer man då rätt röjsåg egentligen? Här kommer ett par saker du bör ha i åtanke.

 valja-rojsagVad ska du röja för något?

Beroende på vad du ska röja passar vissa röjsågar riktigt bra, medan andra knappt fungerar över huvud taget. Det första du behöver veta när du ska köpa en röjsåg är just vad det är du ska röja.

Ska du trimma kanter lite fint? Röja gräs? Skog?

Den som vill gardera sig bör köpa en bra kombiröjare. Det finns en hel del sådana ute på marknaden, och det kan vara svårt att bestämma sig. Den nischade butiken Söderströms tipsar dem som vill köpa en kombiröjare om att överväga modellen 345FR från Husqvarna Att Husqvarna överlag håller hög kvalité speglar sig även i andra tester.  När tidningen Norra Skogsmagasinet för några år sedan testade röjsågar vann Husqvarna 555 FXT.

Olika testar har alltså gett något olika resultat. Självklart kan man gå efter dem men en egen bedömning efter eget behov är grunden.

Ett tips är att söka runt på de modeller du är intresserad av, kolla omdömen och jämföra priser – som alltid när man ska göra ett större inköp.

När ska du jobba?

Vanligast är nog att man jobbar under lite varmare dagar. Ska du dock jobba under lite kallare dagar, kommer du inte ångra att köper en röjsåg med värme i handtagen. Att ha kalla händer kan slöa ner produktiviteten, och om inte annat, ta bort glädjen ur arbetet.

Korta eller långa pass?

Om du ska jobba korta pass behövs inte lika mycket eftertanke kring ergonomin. Ska du däremot jobba långa pass och långa dagar är det värt att ta sig en funderare. ”Hur bra är handtagen?” och ”Hur mycket väger den?” är frågor du kan ställa dig innan du bestämmer dig för ditt köp.

Ett tips är att skaffa dig en bra sele om du köper en tyngre modell. På så vis kan du avlasta kroppen och därmed genomföra längre arbetspass utan problem.

husqvarna-fxt545Exempel av Husqvarna Röjsågar

Husqvarna 545FXT är en röjsåg som lämpar sig väl för längre arbetspass. Med en bärsele och avvibrering av motor, skärutrustning och drivaxel är dess fokus mot god ergonomi tydligt.

Designad för att göra riktad trädfällning i täta skogspartier enkelt och skonsamt mot kroppen.

  • Uppvärmda handtag som passar kallare arbetsdagar.
  • Röjklinga är inkluderat.

Capris 8 900 :-  Läs mer om Husqvarna 545FXT (extern länk)

 

Husqvarna 345FR är en kraftfull röjsåg som fungerar bra till både mindre och lite större arbeten. Sågklinga, gräsklinga och trimmerhuvud inkluderas och den passar därmed utmärkt till många olika användningsområden.

  • Kommer med bärsele
  • Avvibreringssytem
  • SmartStart (gör den enklare att starta oavsett omständigheter)

Ca Pris: 6 990:- – Läs mer om Husqvarna 345FR (extern länk)

 

Husqvarna 324RX är en röjsåg av mycket hög kvalité. Tack vare en god ergonomi (bland annat i form av vinklade handtag) och en dubbelsele, lämpar den sig väl för långa och tunga arbeten. Bokstäverna ”RX” i modellnamnet står för att röjsågen är högvarvig och proffsanpassad

  • Modell för proffsen
  • Kombiskydd, trimerhuvud och gräsklinga är inkluderat
  • Möjlighet till delbetalning finns

 

Ca Pris: 5 400:-   Läs mer om Husqvarna 324RX (extern länk)