Så fungerar pool i kompositplast


En pool i trädgården är verkligen något som sätter guldkant på tillvaron och kompositpooler, eller glasfiberpooler som dom också kallas, är ett populärt alternativ. Dessa har en lång hållbarhet, är enkla att underhålla och dessutom relativt enkla att installera – åtminstone jämfört med andra alternativ.

Flera fördelar med pool i kompositplast

Pooler av kompositplast kallas även för glasfiberpooler och består av helgjutna ”baljor”. Materialet i sig har flera fördelar och så även det faktum att dom består av ett enda stycke.

  • Enkelt underhåll – En pool i komposit / glasfiber är enkla att underhålla och hålla rena, tack vare den glatta ytan. Den gör det svårt för alger att växa sig fast, vilket i sin tur innebär att det behövs en mindre mängd kemikalier i vattnet. Eftersom den består av en helgjuten balja behövs heller inga större reparationer eller renoveringar, så som byte av liner.
  • Relativt enkel installation – För att installera en pool av kompositplast krävs en del markarbeten – inte minst att gräva ur marken och allt vad det innebär. Utöver det är det däremot ganska enkelt, jämför med till exempel en variant som behöver gjutas på plats.

Pooler i komposit finns i många olika storlekar och former och kommer dessutom ofta med integrerade trappsteg och sittplatser. Självklart finns vissa begränsningar när det kommer till former så om det finns önskemål att anpassa poolen efter egna tankar och idéer är det kanske inte det bästa alternativet.

Bilden nedan visar glasfiberpoolen Kristall med som är 5,5 meter lång och med trappa integrerad. I en presentation av poolmodellen på Levahemma.se anges priset vara ca 225 000 kronor.

Att tänka på

En kompositpool är ett bra val som passar dom flesta men utöver att välja storlek och form finns även andra saker som är viktiga att tänka på inför köpet.

Markarbetet

Det krävs som sagt en del markarbete inför installationen och ju planare mark, desto enklare blir det. Placeringen därmed viktig och dessutom är det viktigt att fundera på om arbetet kan utföras på egen hand eller om det är nödvändigt att anlita hjälp. Något att ta med i budgeten, alltså. 

Pooltak

Det finns regler på att det måste finnas ett tak eller skydd vid vattennivåer som överstiger 20 cm så även det är något att räkna med. Det finns många olika varianter att välja blad – vissa som främst har en säkerhetsfunktion medan andra till exempel kan hjälpa till att hålla värmen i vattnet. 

Uppvärmning

Pooler i komposit har en hyfsad isoleringsförmåga men för en lång badsäsong kan det vara fördelaktigt att ha någon form av uppvärmning. Det finns speciella värmepumpar som ser till att vattnet alltid håller en önskad temperatur men det går även att isolera från utsidan, innan marken grävs igen. Ett pooltak kan, som tidigare nämnts, också ha en isolerande förmåga – så fundera över behovet av uppvärmning för att hitta en lösning som passar behov och önskemål.