Sofiero Slottsträdgård


Sofiero Slottsträdgård är en blomstrande oas som bland annat har över 10 000 rododendronbuskar och ett 300-tal dahlior för besökarna att beskåda. På vårkanten går omkring en halv miljon växter i blom och längs dom knastrande grusgångarna är det enkelt att fördriva flera timmar.

Läs mer på Sofiero.se vilket även är bildkälla.

Om Sofiero Slottsträdgård

Sofiero Slottsträdgård med sina 15 hektar bjuder på en färgsprakande oas av olika blommor och växter. Sedan 1974 har parken stått öppen för allmänheten men innan dess var den, tillsammans med slottet, ett kungligt sommarresidens. 2016 hade parken och trädgården 150-årsjubileum och då invigdes den nya jubileumsparken som har designats av landskapsarkitekten Mona Wembling.

Trädgården är indelad i olika rum som skiftar i färg, form och uttryck efter säsong. Några av rummen som hittas i parken kallas för Köksträdgården, Lustträdgården och Drottning Silvias blomstersmycke. Här trängs vackra och välvuxna rosor med skira sommarblommor och varje vår går omkring en halv miljon växter i blom inför sommarsäsongen.

I Sofiero Slottsträdgård möts botanik och kunglig historia – i Kungliga vinhuset, som uppfördes 1912 av Gustav Adolf, växer till exempel vinrankor som sträcker sig långt upp i taket.

Mer än bara växter och blommor

I parken finns inte bara vackra växter och blommor att beskåda – det finns även en slottsbutik och en trådgårdhandel. För den som är sugen på en bit mat finns flera olika alternativ – till exempel Sofiero slottsrestaurang som rankas som en av dom bästa i Sverige. På café glasverandan finns enklare luncher, matiga smörgåsar och fikabröd och i Orangeriet serveras pizza och sallader.