Odla i växthus – tips för nybörjaren


Drömmer du om att odla frukt, bär kryddor och annat ätbart? I så fall är ett växthus den perfekta platsen för det. Att odla i växthus är dock inte helt enkelt, det kräver både kunskaper och tålamod för att man ska nå fram till en lyckad skörd. Nedan följer några bra tips för dig som är nybörjare.

Börja smått

Första säsongen i växthuset bör ses som en ”prova på-period” med risk för att annars bli besviken. Att odla är en konst och det finns flera saker som påverkar processen – bland annat vilken typ av växthus man har.

Här är det viktigt att man först tar reda på sådana saker för att lyckas över huvud taget och nästa steg blir att börja smått. Välj ut 2–3 olika saker att odla den första säsongen – dels för att lära känna plantorna och dels för att bekanta sig med odling i just växthus. Se det som ett roligt projekt till att börja med!

Välj ”enkla” växter

Vissa påstår att man kan odla i princip vad som helst i ett växthus, tack vare klimatet, men det är långt ifrån sant. Olika plantor trivs i olika klimat men däremot finns det några säkra kort. Ett hett tips är därför att välja några utav dessa:

Paprika – Paprika är en perfekt växt för nybörjaren eftersom den är relativt lättskött. Den planteras ut under våren och behöver endast stöttas med en pinne när plantorna börjar växa till sig. Givetvis behöver dom också vattnas!

Citrusfrukter – Citrusträd trivs bra i värme och är därför bra att odla i växthus. Även detta är en relativt lättskött växt men däremot behöver den en säsong för att växa till sig ordentligt.

Jordgubbar – Allas vår favorit – jordgubben. För att kunna njuta av gubbarna redan under tidig sommar är växthus en förutsättning. Dessutom slipper man få plantorna angripna av fåglar och skadedjur när dom står skyddade i växthuset.

Gurka – Från frö till planta i ett nafs! Även gurkan gillar värme och kan behöva en del näring för att den ska ge frukt.

Nybörjare utan växthus?

För den med ett nyfött intresse för odling är ett bra första steg att prova på odling i ett enklare växthus. Att köpa ett fullstort växthus utan att veta om intresset blir långvarigt är en dyr investering men definitivt värt om det kommer att komma till användning under en lång tid. Https://www.växthuskompaniet.se är en bra guide för att hitta rätt i växthusdjungeln – alltifrån att hitta en storlek och konstruktion som passar för det egna ändamålet, till smarta tips och idéer.

Vilket växthus passar bäst för dina odlingsdrömmar?