Få rosorna att trivas


Vackra och väldoftande rosor blir juvelerna i dina rabatter och kommer att skänka njutning sommar efter sommar.  En väletablerad ros sköter sig nästan själv, men för att lyckas med nyplanteringar gäller det att skapa rätt förutsättningar.

Plantera på rätt ställe

Välj en växtplats som är solig, men helst inte ett direkt söderläge som kan bli för varmt. För att rosen inte ska riskera att torka ut, plantera den minst halvmetern från husgrunder eller utskjutande tak. En smart idé är att plantera rosorna intill stuprören för att ge dem en ordentlig genomvattning när det regnar.

Fukt och näring är viktigt

Jorden ska kunna hålla fuktigheten och bör därför vara lerhaltig, men samtidigt väldränerad. Det får inte stå vatten permanent på platsen, då dör rötterna av syrebrist. Blanda in kompostjord och grov sand. Tillsätt gärna också lite torv, då rosor gillar svagt sur jord. Blanda även in lite benmjöl för att ge långtidsgödning men gödsla annars inte vid plantering.

Gräv en generös grop

De flesta moderna rossorter är inympade på en härdig stam. Sätt plantan så djupt att ympstället hamnar 10-15 m under markytan, hellre lite för djupt än för grunt. Gräv en grop som är minst 50 cm bred och lika djup. Medan du gräver låter du plantan stå i en hink med vatten och dra åt sig rejält med fukt.  Bottna gropen med grov grus, sätt ner plantan och ös på rosjord. Stampa till jorden så den sluter tätt runt rötterna. Vattna sedan ner jorden så att inga luftfickor bildas och vattnet rinner ner till plantans rötter.

Låt inte torka ut

Rosor vill ha mycket vatten! Under torrperioder är det viktigt att vattna och ju lättare din jord är desto mer vatten behövs. Vattna rejält, 20 liter per planta minst. Vattna direkt på jorden kring rosen, antingen med slang eller med vattenkanna – inte med spridare som väter ner bladverket och gör att risken för svampangrepp.

Välj rätt sorts ros för din trädgård !