Årets stora trädgårdstrender


En trivsam trädgård är för många den viktigaste platsen under sommarhalvåret. Här spenderar man tid för gemenskap och umgänge, för olika projekt, för avkoppling och för goda måltider. Omgivningen är såklart viktig för att skapa en trivsam miljö och för det kommer ständigt nya trender. Nedan har vi listat några av dom trädgårdstrenderna som tros bli populära under vår och sommar 2020.

Snittblommor i rabatterna

Vackra, väldoftande och färgglada buketter i vas är det faktiskt inte mycket som slår – det ska vara att ha dom ute i rabatten då möjligen. Att odla sina egna snittblommor är något som är oerhört trendigt just nu, alltifrån tulpaner till rosor. Dom är vackra på sin plats i trädgården men minst lika vackra att plocka och göra buketter av – antingen att pryda det egna hemmet med eller att ge bort till någon annan.

För den som missat trenden med att odla sina egna snittblommor i år men ändå vill uppvakta någon med en vacker blombukett finns flera företag som erbjuder blombud, se exempel på http://www.skickablommordirekt.se. Blommor piggar upp vid alla tillfällen och är den perfekta presenten när fantasin tryter.

Odla ätbart

En annan uppåtgående trend är att odla sådant man kan äta – och här snackar vi inte en eller två saker, utan gärna så mycket som möjligt. Alltifrån kryddor till potatis och chili är sådant som trädgårdsfantasterna börjar förbereda redan under tidig vår, för att sedan plantera ut när värmen börjar smyga sig på.

Det är inte bara ett roligt projekt att odla sådant man sedan kan äta, utan även hållbart. Kanske är det just därför det är både trendigt och populärt just nu, när hållbarhet har ett så stort fokus i samhället.  Odla ätbart? Se https://www.hasselforsgarden.se/ideer-och-tips/odla-atbart/

Inredning på uteplatsen

En annan trend som förvisso varit på tapeten ett tag men som inte tycks avta är att lägga stort fokus på att inreda uteplatsen. Rent trendmässigt är det olika typer av trämaterial, så som bambu, som slår hårt just nu, tillsammans med dova och pastelliga färger. Huvudfokus ligger dock på att skapa en ombonad känsla – något man bäst gör genom att följa sin egen stil.

Inredningen man bör satsa på är alltifrån mjuka kuddar och plädar, mysig belysning och ljuslyktor till sköna och funktionella möbler. Det handlar om att skapa en uteplats som till viss del förlänger säsongen – en uteplats att utnyttja även under vår och höst samt under sommarens kyligare kvällar. En plats i utomhusmiljö – för att slippa gå in, helt enkelt!