Förnya i din trädgård – bästa tipsen


Våren är på väg och det är dags att sätta spaden i jorden och ge nytt liv åt trädgården. Precis som att man renoverar och gör om inomhus kan det vara roligt att göra det även ute – i rabatter, på uteplatser och andra platser på gården. Nedan följer några roliga tips som garanterat kommer ge din trädgård en ny look inför kommande säsong.

Dekorera mera

Blommor och annan växtlighet är givetvis det som ska ta mest plats i en trädgård men att dekorera även med andra saker är ingen dum idé. Vackra stenar gör sig i alla typer av trädgårdar – detsamma gäller belysning, sittbänkar och fina krukor.

Låt fantasin flöda när det kommer till just dekorationer, använd oväntade saker som något helt annat än vad dom är tänkta för. Lekfullhet hör hemma i en trädgård och det är otroligt roligt att skapa något unikt.

Vad sägs till exempel om att plantera i en gammal badbalja eller ett par gamla skor? Kolla igenom dina förråd efter roliga och annorlunda pryar som kan användas som dekorationer i trädgården, eller besök en loppis för att göra några fynd – gamla saker kan också förnya.

Hitta nya växtfavoriter

Sätt lite nytt i rabatterna! Det allra enklaste sättet att förnya i sin trädgård varje säsong är att välkomna nya blommor och växter. En viss färg eller ett annat tema kanske kan styra vad som gäller just den här våren och sommaren?

Med fokus på till exempel rött kan man fylla på med jordgubbsplantor, rödvinbärsbuskar, rosor och pelargoner. Man behöver givetvis inte gå efter ett tema utan man kan istället välja sådant man helt enkelt gillar men att utöka är alltid en bra idé. Kanske hittar du en ny favorit? Ju mer trädgården blomstrar desto mer inbjudande kommer den att kännas!

Bygg en pergola

För den som letar efter ett litet större projekt för att förändra och förnya i trädgården är ett bra alternativ att satsa på att bygga en pergola. En sådan fungerar inte bara som en vacker detalj utan också som ett solskydd och en trevlig plats att sitta på. Plantera klätterväxter intill och låt dom slingra sig upp och fungera som tak – antingen över hela eller delar av pergolan.

Med sköna sittmöbler, plädar, kuddar, ljuslyktor och såklart andra blommor och växter blir detta en härlig oas att njuta av och i. En stor förändring – men som garanterat kommer vara värd sina arbetstimmar.