Välkomna trädgården med fönsterdörrar


fönsterdörrMånga väljer att köpa så kallade fönsterdörrar och sätter dessa istället för altandörrar. De fungerar därmed både som fönster och som dörrar. Det är även därifrån de har fått sitt namn – fönsterdörrar. Gränsen är däremot inte helt glasklar. Ibland tillverkas de som stora öppningsbara fönster medan andra tillverkar de som ytterdörrar med större fönster. I det sista tillfället krävs högre krav på dörrarna just eftersom de klassas som ytterdörr.

De är främst tillverkade i trä, aluminium eller PVC. De ingår även oftast i en serie vilket gör att man köpa en fönsterdörr som går i samma stil som resterande fönster på fastigheten.

Det kan vara mycket vackert med en fönsterdörr ut mot trädgården eller altanen. Men det är vissa saker man bör tänka på.

En fönsterdörr saknar bröstning, eller har mycket liten bröstning. Med det menas måttet mellan tröskeln upp till att fönstret börjar. Om man väljer en fönsterdörr där glaset går mycket långt ner bör man alltid köpa en med ett lite kraftigare glas. Orsaken är att det lätt kan gå sönder av en oförsiktig spark eller små barn som slår på rutan.

Alternativ

På bilden nedan till vänster ses en paraltandörr med bröstningshöjd 700mm. Här ges stora glas som släpper in mycket ljus till hemmet och även bjuder på stor utsikt över altanen. Tack vare bröstningen byggs en säkerhet in mot att glaset ska gå söner så lätt. Den tvådelade dörren kan lätt öppnas upp för att skapa en större och inbjudande ingång till hemmet.

Ett annat alternativ är bilden till höger med en klassisk altandörr med klarglas. Det är denna modell av altandörr som de allra flesta har. Jämför gärna den mot bilden längst upp på fönsterdörrar. Det är stor skillnad på hur öppet det kan upplevas och hur mycket ljusinsläpp de ger.

Vilken som är bäst beror mycket på hur altanen ser ut och övrig omgivning kring huset.

(Fakta och bilder från ytterdörrar.nu)

parytterdörrenkel dörr