Underhåll altanen med hjälp av tapetklister


När snön har smält och solen åter börjar värma är det många som vill göra sin altan fin igen. Kanske har den drabbats av alger eller så är det ingrodd av mörk tråkig smuts. När man tvättar altanen kan den som vill använda sig av tapetklister. Varför man har det förklaras här nedan.

Det är inte tapetklistret i sig som har den renande effekten på altanen. Det är snarare vattnet, eller det tvättmedel som också finns utspätt däri. Precis som i tvättmaskinen kan fläckan lösas upp när kläderna får ligga ett tag i vatten och tvättmedel. Likadant är det med altanen.

Men varför tapetklister? Den som tvättat sin altan med vatten och kanske såpa eller altantvätt vet hur snabbt vattnet torkar. Särskilt om det är en fin dag då solen skiner och värmer. Det är just oftast sådana fina dagar som altantvätten kommer på tal. Det är då man vill vara utomhus och nyttja altanen, och det är då som man tydligt märker av behovet av tvätt.

När man gjort en blötläggningsprocedur av vatten, tapetklister och såpa som man låtit vara på altanen i någon timme är det dags att spola den ren. Om man dessutom har skrubbat med en borste kommer man märka att det går lättare nu att spola bort smutsen, än tidigare när altanen snabbt blev torr.

Om man sedan väljer att olja altanen får man komma ihåg att tryckimpregnerad furu blir mörkare med tiden när man oljar den. Den påverkan som oljan har är mycket svår att tvätta bort.

Om man motsätter sig idén att använda sig av tapetklister är ett annat mycket bra tips att passa på att skura altanen en dag när det regnar ute. Det kanske inte är den trevligaste arbetsmiljön, men resultatet brukar bli bra.