Torka tvätten i trädgården – För hälsans skull


Väljer du hellre torktumlare eller att hänga tvätten inomhus istället för att torka den utomhus på en tvättställnig? Tänk en gång till. Det kanske är lite bökigare att hänga ute men hälsofördelarna mot att hänga inomhus är flera. Dessutom håller plaggen längre än om de torktumlas.

Att torka tvätten utomhus har flera fördelar. Det handlar inte bara om den naturliga lukten som skapas när vinden får torka tvätten utan även om hälsofördelar. Expressen skriver exempelvis att om man enbart torkar tvätten inomhus ökar risken för ”allergi, astma, lunginflammation och mögel”.

Torktumla, torkskåp eller hänga?

När tvätten ska torkas finns flera alternativ. Väljer du torktumlare, torkskåp, hänga inomhus eller hänga utomhus? Det är när tvätten hängs inomhus utan någon specifik värmekälla (som med torkskåp) som hälsoaspekten bör ses över. Det är detta som Expressen syftar på när de skriver att risken för exempelvis astma är större. Orsaken är att bakterier trivs och frodas där det är fuktigt. Dessutom ökar risken för mögel vilket kan triggar allergier. Det är extra stor risk om huset har dålig ventilation och att därmed fukten hänger kvar länge i rummet där tvätten hängs. Ett alternativ kan i detta fall vara att ha en avfuktare eller välja torktumlare.

Däremot finns en nackdel med torktumlare. De sliter en hel del på kläderna och i vissa fall bör specifika plagg inte tumlas alls. Vid andra tillfällen behöver tumling kompletteras med att tvätten hängs. Sängkläder är generellt av material som tål att torktumlas men vissa material mår bäst av att hängtorka på slutet. Så är det exempelvis med percale som är ett lite lyxigare material i sängkläder.

Percale är uppbyggt av tätvävda trådar som därmed sträcks ut om de hängs på tork. Om de istället torkas till fullo i en torktumlare kommer de att bli betydligt skrynkligare.

Torkskåp – Effektivt både sommar och vinter. Hänger upp tvätten vilken gör den slät. Se upp med för hög värme bara.

Torkställning inomhus – Enkel att hantera året runt. Kan däremot dra till sig bakterier och mögel. Se till att ha bra ventilation och avfuktare.

Torkställning utomhus – Skapar härlig doft och kan hängas på stora ställningar. Nackdelen är att de inte fungerar under vintern eller om det regnar.

Torkskåp – Effektivt och snabbt. Men sliter på kläderna