Orangeriet – det återupplivade uterummet


De snyggt inglasade ”växthusen” som lyser upp kvällsmörkret ser vi allt mer runt om i de svenska trädgårdarna. Dess rätta benämning är orangeri och har på Enare tid fått ett nytt uppsving och kan införskaffas till en skaplig peng upp till svindlande summor för ”enbart ett växthus”. Beroende på vad du kan tänka dig att lägga på ett orangeri får du olika egenskaper, förutsättningar och funktioner i ditt orangeri. Många som skaffar ett orangeri väljer att använda det som ett uterum med värmeaggregat för att kunna njuta av det på kvällarna när temperaturen stiger nedåt.

Orangeriet kan inredas efter tycke och smak. En del väljer att ha krukor, växter och mindre planteringar tillsammmans med möbler medan andra väljer att enbart använda det som ett uterum utan några direkta odlingar eller växtligheter. För att uppföra ett orangeri som inte överstiger 15 kvadratmeter behövs inget bygglov men däremot är det att föredra att anlita en byggfirma för att förutsättningarna för orangeriet skall bli så bra som möjligt. På Sveriges Byggservice  hittar du flertalet professionella hantverkare som kan hjälpa dig att uppföra och installera ditt orangeri

För att få en stabil grund bör du lägga plattor som orangeriet står på. Då krävs det ett förarbete i from av markanläggning där underlaget behöver packas för att inte röra sig så orangeriet slipper få sättningar. Bygger du ett orangeri i trä stället för stålkonstruktion är det fördelaktigt att ha en stil grund som av exempelvis lecablock. Eftersom orangeriet består mestadels av stora glaspartier bör du anlita en glasmästare och fönstersättare om inte hantverkaren kan hjälpa dig med det.

De hantverkare som du hittar på Sveriges Byggservice har all den kompetens som behövs för att uppföra orangeriet till fulländning. När väl orangeriet kommit på plats är det dags för dig att inreda det. Vad du väljer att möblera ditt orangeri med är ju helt och hållet upp till vad du vill skapa för atmosfär där inne. Ska det vara en oas av exotiska växter och palmer, ska det vara mindre odlingar i lådor där gurkor, tomater, sallad, morötter och primörer får trängas och dekorera miljön eller ska det vara ett blomsterhav av olika dess slag och storlekar? Har du för avsikt att kunna avnjuta en middag under stjärnorna i goda vänners lag bör du möblera orangeriet mer som en matsal ute i det fria. Kanske vill du att orangeriet enbart ska vara din tillflyktsort där du kan läsa en god bok, lyssna på skön musik eller måla akvareller? Fantasin är det enda som sätter gränser!