Så inreder du uterummet


Inglasade uterum blir allt vanligare och en orsak är att de skapar möjligheten att sitta ute och umgås tidigare på våren och långt in på hösten. Hur ska man då inreda dessa uterum? Hur kan funktion och estetik mötas?

Börja med att samla inspiration

Det finns gott om tidningar fullmatade med artiklar inom hem & trädgård. I närmaste matbutik, eller online, kan tidningar köpas som är inriktade på allt från sommarstugor och torp till nybyggda villor. Börja alltid med att samla inspiration och idéer så att ni känner er trygga i vilken funktion som uterummet ska ha. Det är trots allt funktionen som primärt kommer avgöra inredningen.

Det finns inget som säger att ett uterum måste ha samma stil eller inredning som huset i övrigt vilket skapar möjligheten att inreda helt efter eget tycke.

Lek med detaljerna

Vilken funktion som uterummet ska ha avgör primärt vilka större möbler som ska köpas in. Det kan vara hyllor, soffa, stolar osv. Men det är de små detaljerna som skapar känslan i uterummet.  Även här kan du ta inspiration från flera håll. Bland annat finns det många butiker som säljer allt för hem och trädgård. Ta dig tid för att ”fönstershoppa” oavsett om det handlar om att göra det i E-butiker eller lokala butiker i närområdet.

Glöm inte värmekällan

Även om uterummet, med väggar och tak, skärmar av kylan utifrån så blir det snart kallt på höstkvällarna. Men med bara en enkel värmekälla kan värmen hållas på en acceptabel nivå. Det går exempelvis att ha infravärmare vilka inte värmer upp luften utan enbart de personer som befinner sig i uterummet. Ett annat alternativ är en värmefläkt men här finns nackdelen i ljudnivån. Ytterligare alternativ är element eller en murad kamin.

De olika värmekällorna kostar minst sagt olika mycket men ger också helt olika slags värme och myshetskänsla. Ställ dem mot varandra och väg fördelar mot nackdelar. Men en värmekälla behövs.

Låt det inte bli ett nytt förråd

Ett misstag är att låta uterummet bli ett förråd med skidor, lådor och möbler som inte längre önskas inomhus. Men låt förråd vara förråd – och uterummet får vara ett uterum. Ett rum att vara i och njuta av i trevligt sällskap och med god mat.  Det är helt enkelt viktigt att bestämma sig för dess funktion och sedan hålla sig till det. I annat fall är risken stor att även uterummet blir ett förråd.