Så vårdar du dina markiser


Ett hus utan markiser kan se ganska naket ut. När markiserna väl sätts upp är det en enorm skillnad som visar sig. Om markiserna ser slitna och tråkiga ut, är den här skillnaden dock knappast till det bättre. Markiser i allmänhet kan vara ganska ömtåliga när de ska rengöras, så det gäller att veta hur man gör. Likaså gäller det att känna till hur man kan undvika mögel och andra problem som kan uppstå vid normalt slitage.

Att markiserna ser bra ut är inte bara viktigt för huset överlag. Det kan även göra stora skillnader för din trädgård. Om du har relativt stora markiser på samma sida av huset som trädgården är på, är det viktigt för helhetsintrycket av både trädgården och huset att markiserna är snygga, hela och rena. Hur viktigt det är beror mycket på vilken typ av markis det är. Som kan ses på till exempel markis.nu, finns en rad olika typer av markiser att välja mellan.

Så rengör du markiserna

För att rengöra markiserna behöver man inte plocka ner dem, utan de kan sitta kvar på sin plats. Om de sitter väldigt högt uppe kan det vara bra att ha en stege till hands. Något som är viktigt att göra är att fälla ut den och sänke markisens front så lågt det går. På så vis får du ett bra fall som leder av vattnet effektivt.

Själva rengöringen är inte särskilt svår, men en tumregel är att man bör vara försiktig. Börja med tt skölja av markisen med en trädgårdsslang på löst tryck. Använd sedan en tvållösning med ljummet vatten och tvålflingor och tvätta försiktigt av markisen med en mjuk borste. Därefter kan markisen sköljas av och torka i utfällt läge.

Det är viktigt att det är just en tvållösning du använder när du skrubbar duken. Mögeltvätt, klorin eller tralltvätt är starka medel som förstör dukens skyddande beläggning. Likaså är det viktigt att du använder en trädgårdsslang och inte en ång- eller högtryckstvätt. I sådana fall kan fibrerna i duken förstöras, och om det är hög värme kan markisen krympa i värsta fall.

Om dina markiser gnisslar

Det är vanligt att stativen som markiserna sitter på börjar gnissla efter ett tag. Det här kan vara ganska frustrerande när man vill sitta och njuta av dagen på terrassen. Som tur är, är det ganska lätt åtgärdat. Ta helt enkelt smörjmedel och smörj de delar av stativet som är rörliga. Var dock mycket försiktig, så att du inte spiller något på själva duken.

Så rengörs stativen

Det är inte bara duken som behöver rengöras, utan även markisens stativ, vikarmar och andra komponenter behöver tvättas av lite då och då. Även här är det bra att använda sig av en mjuk borste och ljummet vatten. Istället för en tvållösning kan du dock använda dig av vanligt handdiskmedel. För de utrymmen som är svåra att komma åt kan du ta en tandborste och skrubba försiktigt. När du har skrubbat alla metallytor kan du ta en mjuk trasa och torka av.