Rosendals Trädgård


Rosendalsträdgård finns belägen i hjärtat av Djurgården och är en av landets mest folkkära trädgårdar. Dess historia börjar redan på 1860-talet och var från början en trädgårdsskola – vilken har utbildat över 700 trädgårdsmästare. Idag är den ett populärt besöksmål som bland annat  erbjuder blomstrande miljöer, butiker och café.

Om Rosendals trädgård

Historien om Rosendals Trädgård på Djurgården började redan på 1860-talet. Mellan 1862 – 111 var det Sveriges första trädgårdsmästarskola, för att sedan gå över till att bli en handelsträdgård. Under början av 80-talet bildades stiftelsen Rosendals Trädgård av Lars Krantz, Pål Borg och Arne Klingborg. Ändamålet var att fortsatt vara en handelsträdgård men samtidigt bidra till att öka intresset för odling och trädgård.

På den vägen är det och trädgården och besöksparken är under ständig utveckling. Rosendal lockar många besökare varje år – inte minst under sommaren då det finns möjlighet till självplock på det vackra snittblomsfältet.

 

Förutom ett snittblomsfält finns bland annat en frukt- och köksträdgård och allt odlas enligt en biodynamisk metod. I fruktträdgården finns bikupor, från vilka det slungas honung en gång per år. I lekträdgården är barn välkomna att lära sig mer om växtriket så det finns något som passar för både stora och små.

Butik, kafé och stenugnsbageri

På Rosendals trädgård finns både plantbod och gårdsbutik – dän förstnämnda bland annat erbjuder fröer, lökar, växter och andra trädgårdstillbehör efter säsong. 1998 murades en stor vedugn i trädgården och bageribyggnaden, som ännu är i bruk, byggdes sedan upp runt om den. I trädgårdskafét serveras smörgåsar och andra goda bakverk från bageriet och man serverar även luncher – där många av råvarorna kommer från dom egna odlingarna.