Belysning för trädgård och uteplats


Belysning i trädgården och på uteplatsen är praktiskt men hjälper också till att skapa den rätta känslan. Olika typer av ljuskällor ger trädgården en extra dimension och det är relativt enkelt att skapa häftiga effekter – till exempel genom att lysa upp ett träd eller genom att montera dolda LED-lister på altanen.

Belysning för trädgården

Trädgårdsbelysning fungerar som en extra dekoration bland rabatter, gångar, odlingslådor och krukor och det finns oändligt mycket att välja bland. För att skapa en mysig och ombonad känsla i trädgården är ett tips att jobba med belysning på olika höjder.

Finns ingen el att tillgå, eller om du helt enkelt vill slippa dra kablar kors och tvärs genom trädgården, finns många olika varianter av solcellsbelysning att välja bland. Placera ut vackra lysande klot i rabatterna, häng upp en ljusslinga över odlingslådorna och låt en lite starkare markspott lysa upp ett träd. För den som vill göra nya elinstallationer utomhus finns vissa regler att förhålla sig till, och det kan vara nödvändigt att kontakta en elektriker för hjälp.

Lys upp uteplatsen

Belysning på uteplatsen kan vara praktiskt under sensommaren då mörkret åter kryper sig på men det kan även användas för att skapa den rätta mysfaktorn. Det finns mängder av belysning som passar att använda på altaner och terrasser och dessutom har många tillgång till el, om uteplatsen är byggd direkt intill huset.

Några tips på belysning till uteplatsen är dekorera med ljusslingor och annan dekorationsbelysning som ger ett dovt sken och hjälper till att skapa mysfaktor.

Att montera en dimbar LED-list i valfri längd runt eller någonstans på trallen, gärna infällt eller dolt, ger en effekt som både är häftig och praktisk. Om listen monteras där det finns en nivåskillnad ger det en svävande effekt och dessutom blir det enklare att hålla koll på var man sätter fötterna i mörkret.

För mer praktisk belysning finns även tak- och bordslampor för utomhusbruk. Även på uteplatsen eller altanen är ett bra tips att placera ut källorna på olika höjd – till exempel LED-lister runt golvet och dekorationsbelysning på bord och hängandes i luften.

Välj rätt ljuskälla

Viktigt vid val av utomhusbelysning är att välja ”rätt” ljuskälla. Det finns både kalla och varma och dessa ger helt olika effekter. Ofta är det fördelaktigt att välja en varm och mjuk ljuskälla eftersom det ger ett behagligare sken. Ett kallt ljus lyser upp mer effektivt men tar lätt bort den mysiga atmosfären.