Planera bygget av växthus


växthus

Ett växthus kan bli ett vackert inslag i trädgården samtidigt som det fyller en praktisk funktion. Det sägs att ju större ett växthus är desto bättre blir det.

Storlek på växthuset

I ett stort växthus blir klimatet bättre både för odlingen och för människorna som vistas där. Det blir dessutom lättare att få plats med växter, redskap och möbler. Tyvärr kan priset för ett större växthus bli högt om man köper det färdigt. Genom att bygga det själv kan man därför minska på kostnaderna och ändå få den odlingsplats man drömmer om.

Det är rekommenderat att huset är minst 8-10 kvadratmeter, men det är tillåtet att bygga upp till 15 kvadratmeter utan bygglov så länge det inte är anslutet till ett bostadshus.

Var ska det stå?

Det är viktigt att hitta rätt plats att bygga huset på. Det bör placeras på en väldränerad plats och planerar man att bygga det 4,5 meter eller mindre från tomtgränsen krävs tillstånd från grannen. Om man vill odla i huset måste det stå soligt, men för att undvika att temperaturen blir för hög kan det vara bra om det även får lite skugga, exempelvis från en trädkrona.

Vill du ha värme, el, ventilation?

Det kan vara bra att fundera på om man vill ha indragen värme och vatten- eller eluttag i sitt växthus redan innan man börjar bygga. Att värma upp växthuset när det börjar bli kallt kan kännas både mysigt och praktiskt, men risken finns att det då blir väldigt höga kostnader för el. Speciellt om man inte har ett helisolerat hus.

En bra investering för bättre odlingsförhållanden är ett ordentligt ventilationssystem. Fläktar och automatiska ventilationsluckor som regleras av temperaturen är ett bra sätt att skydda växterna på från för höga temperaturer och sjukdomar.

Vad vill du göra nu?: 

Bildkälla: Villaliv.net