Håll kalken på avstånd


Kalkproblem är något som ofta förknippas med badrum. Beläggningar som ibland kan vara riktigt knepiga att få bort – åtminstone om man inte rengör badrummet regelbundet. Men kalket finns även utomhus. Detta i uteduschar och andra utetillbehör som får vatten från vattenslangen. Orsaken är att kalk finns i vattnet och ju hårdare vatten desto mer kalk skapas. Här bjuder vi på några enkla vägar att få bort kalket – oavsett om det är inne, ute eller mitt i mellan.

  • Med ättika

Det är ofta mycket effektivt att ta bort kalkavlagringar med vanlig hushållsättika. Värm upp ättikan till 50 grader och ta sedan en trasa för att placera ättikan över kalkfläckarna. Låt det ligga kvar i fem minuter och verka innan det torkas bort med en fuktig (med vatten) trasa. De allra flesta fläckar försvinner med enbart hushållsättika. Vill man går det även att återupprepa behandlingen flera gånger.

  • Med rengöringsmedel

Det finns en mängd olika rengöringsmedel som utger sig för att vara ”mirakelmedel”. De kan även vara mycket effektiva för att få bort kalk. Men de kan vara lika ”effektiva” för att förstöra vår fantastiska miljö. Var noga i val av rengöringsmedel då det skiljer sig extremt mellan dem gällande hur mycket som ska användas (dess styrka) och hur miljöfarliga de är. Välj alltid de som är märkta med Svanen eller annan miljömärkning.

  • Förebygg

Hur svårt det är att förebygga kalk beror helt på flera saker. Men det som väger tyngst är hur hårt vattnet som används. Ju hårdare vatten desto lättare skapas synliga kalkrester. På gummidetaljer kan man dra med fingret eller en trasa. Detta för att få bort smuts, kalk m.m. Överlag handlar det om att hålla rent för att därigenom skapa mindre avlagringar.


Vad vill du göra nu?: