Välja Häcksax


häcksaxPrecis som med alla trädgårdsredskap handlar val av häcksax om att hitta en modell som uppfyller de behov man har.

Det gäller både utifrån vad häcksaxen förväntas klara av likväl som ergonomi och vad man själv klarar av att hantera. Några tips på vägen:

  • Vad ska klippas?

Är det smala små grenar som ska klippas? Exempelvis lövtäta buskar som ska ansas eller liknande. Då behövs inte de största och starkaste häcksaxarna. Nöj dig med en mindre då dessa är lättare att hantera i längden. Är det enbart mycket små ingrepp som behöver göra så köp istället en sekatör.

De grövre grenarna behöver större häcksax. Men då ska du komma ihåg att det även krävs större kraft för att kapa av dem. Behöver man hjälp finns det både eldrivna, batteridrivna och bensindrivna häcksaxar som därmed erbjuder extra kraft. Ett alternativ kan vara att köpa en grensax. Den ser ut som en större häcksax men skapar större manuell kraft.

  • Hur ska den vara uppbyggd

Ergonomi är mycket viktigt att tänka på om man förväntar sig jobba med häcksaxen under längre stunder. Ofta kan små justeringar eller detaljer vara avgörande om det blir lätt eller jobbigt att jobba med häcksaxen.

En viktig sak att titta på är därmed stötdämpningssystemet. Det gör att risken för att man ska få ont i händerna när grövre grenar klipps av minskas rejält. Man kan även välja en modell där man manuellt kan justera bladens tryckkraft.

Titta även gärna på handtagen. Det bör vara handtag som gör att du får ett bra grepp. Här är det delvis individuell känsla som avgör men det bör vara gummi eller plast. Det finns heller inte någon nackdel om detta material är hela handtaget. Detta även om många enbart har på handtagsdelen längst ut.

Vad vill du göra nu?