Odla kryddor och örter i trädgården


Idag är det lättare än någonsin att hitta olika kryddor och örter som man kan odla i hemmet. Att ha örter och kryddor är inte riktigt samma sak som att ha blommor. Örter och kryddor doftar ofta gott och ser fina ut, precis som blommor – men de kan också ätas. Att lägga i egenodlade ingredienser i matlagningen är en speciell känsla. Men hur bör man egentligen sköta om dem?

Många kräver sol och värme

Ska du odla gurkmeja hemma? Eller är du mer intresserad av gräslök? Olika örter och kryddor kräver givetvis olika klimat. Gurkmeja har till exempel sitt ursprung i Sydostasien och ställer därmed större krav på värme och sol. Gräslök brukar däremot klara sig bra i lite kyligare temperaturer, även om det givetvis inte kan vara hur kallt som helst. Många andra av våra mest populära kryddväxter återfinns naturligt runt Medelhavet och trivs därför bäst i ett soligt och varmt läge. Läs noga anvisningarna för just den kryddväxt du planerat att köpa.

Sköt om dem på rätt sätt

Att odla kryddväxter brukar inte vara någon större utmaning. Faktum är att det både är ganska billigt och enkelt. Vanligtvis har de inte särskilt stora krav (förutom klimat ibland då, som nämnt ovan). Bäst arom får de i sandblandad jord. De växter som du köpt i butik går normalt bra att plantera ut i trädgården så fort risken för frost är över. Vintertid kan ett konstgjort klimat behövas för att de ska leva ordentligt.

Vissa kryddor kan dock klara sig år efter år om bara läget är tillräckligt gynnsamt. Om det här sker bör du inte klippa ner dem på hösten. Vänta istället tills våren, när de börjar spira igen. Klipper du ner dem för tidigt finns en risk att regnvatten tränger ner i de avklippta grenarna och orsakar förruttnelse.