Fixa trädgården efter vintern


Om inte alltför lång tid står våren och knackar på dörren. Varmare dagar innebär också fler dagar i trädgården. För den som inte kan bärga sig finns det flera saker att göra i trädgården, långt innan de riktigt varma vårdagarna har kommit. Nedan ger vi förslag på vad du kan börja göra relativt tidigt på året.

Fyra snabba tips

  • Avlägsna det som är visset. När det börjar bli lite varmare kan du med fördel klippa bort det som är visset. Klipp så långt ner du kan på stjälkar och blad.
  • Ta bort löv. Efter hösten och vintern ligger det troligen en hel del löv kvar på gräsmattan, om du har träd i närheten. En del väljer att vänta tills det blir varmare för att ta dem med gräsklipparen, men den som är rädd om sin gräsmatta bör kratta bort löven så tidigt som möjligt. Har man en väldigt stor mängd löv som samlats på gräsmattan, kommer det sannolikt att ha en viss påverkan på gräset om det inte tas bort. En annan fördel är att du tidigt får bort dött gräs och mer luft åt grässvålen.
  • Inhandla rätt arbetskläder. Du som ska börja arbeta tidigt på året kan passa på att inhandla rätt arbetskläder för säsongen. En arbetskjol kan visserligen vänta till sommaren, men ett par bra handskar och byxor bör vara på sin plats redan nu. Har du tur kan du få det lite billigare den här tiden på året, eftersom säsongen inte riktigt har dragit igång ännu.
  • Rengöring. Har du ett växthus? I sådana fall kan det vara läge att redan nu tvätta det inför en ny säsong. Har du otur finns bakterier och mögel som stannat där över vintern, vilket är en potentiell fara för dina nya växter. Tvätta noga med t-sprit, såpa och vatten för att vara på den säkra sidan.