5 steg för att bli av med grävlingarna i trädgården


Jag har läst en artikel i Expressen Leva och bo om hur man blir av med grävlingar i trädgården. Dessa vilda djur kan betyda stora problem för trädgårdsägare då de gräver stora gropar, bajsar och välter soptunnor. Följande tips fick jag med mig för att avvärja grävlingarna från trädgården och bli av med dem som redan bosatt sig.

  1. Se till att din soptunna är stadig och att locket ligger fast på. Grävlingar liksom andra djur söker efter den mat som finns inuti tunnan. En lösning är att använda spännband för att fästa och stadga tunnan i marken.
  1. Håll städat och rent i trädgården. Ett vanligt förekommande misstag är att låta fallfrukt och annat ätbart ligga kvar på marken. Detta attraherar grävlingarna, så se till att gräsmattan är ren och fri från allt ätbart. 
  1. Gräv igen alla hål. Grävlingar gräver hål och gångar som blir till gryt, och kan bebos under lång tid av flera generationer. För att förhindra detta är det viktigt att se över sin husgrund. Ta en promenad runt huset och trädgården där du noggrant tittar efter eventuella hål eller öppningar där grävlingar kan tänkas ta sig in. Om du hittar något sådant bör det täppas till. 
  1. Bli av med grävlingarnas gryt. Om du redan har ett gryt under huset behöver du få ut grävlingarna därifrån. En lösning är att tvinga ut dem med en stinkbomb. Dessa djur har ett extremt känsligt luktsinne och reagerar därför kraftigt på starka dofter. Gör en burk med hål i locket och fyll den med exempelvis en parfym-indränkt trasa, kasta sedan in burken i grytet. När grävlingarna är ute ur grytet kan du täppa igen öppningen.
  2. Kontakta viltvårdare. Viltvårdare kan komma med personliga råd för just din situation. Den absolut sista utvägen är att avliva grävlingarna. Detta är dock ingenting som det tas lätt på. Kom ihåg att grävlingar är djur som det värnas om.

Jag hoppas dessa tips blir till hjälp och användning för att bli av med grävlingarna, så att din trädgård kan blomma på nytt.