Att välja rätt trä till altanen


Ska du bygga altan? För många är det den allra viktigaste platsen i trädgården. Det här är man sitter och fikar, äter middag under somrarna och umgås med nära och kära när det är varmt ute. De allra flesta altanerna i Sverige idag är av tryckimpregnerad furu. Det är inget dåligt val – men det finns fler alternativ på marknaden.

Tryckimpregnerad furu

Det finns flera fördelar med att använda tryckimpregnerad furu, och det är inte särskilt förvånande att det är så populärt på svenska altaner. Förutom att det är hållbart och lättarbetat, är det mycket prisvärt. Att välja tryckimpregnerad furu är ett säkert kort och sannolikheten är stor att du inte blir besviken.

Sibirisk lärk

En del tilltalas av sibirisk lärk, och det är då främst utseendet som lockar. Rent praktiskt får tryckimpregnerad furu nästan anses vara bättre val. Sibirisk lärk tenderar nämligen att vrida sig något och spricka. Träslaget är dock vackert, med inslag av svaga röda och gula färgtoner. I mångt och mycket påminner utseendet om gran.

ThermoWood

ThermoWood är relativt vanligt som träslag på altaner, men är inte lika populärt som tryckimpregnerad furu. Det som utmärker ThermoWood är att det har fått genomgå en särskild värmebehandlingsprocess samt att det är mycket motståndskraftigt mot röta. Ytterligare en fördel är att det är miljövänligt – ThermoWood-furu är miljömärkt. För att behålla den fina glansen och färgen krävs dock regelbundna behandlingar.

Matcha med rätt möbler

Oavsett vilket träslag du väljer kommer du att behöva matcha möblemanget med altanen. De flesta träslag har relativt liknande färger, men eftersom de ofta bleks av solen är det bästa att välja enkla basfärger att komplettera altanfärgen med. Möbler i svart är ett mycket säkert kort. Det kontrasterar fint mot underlaget och matchar bra med nästan alla husfärger. Något annat att inte förglömma är textilier, som nästan fungerar lika bra utomhus som de gör inomhus.