Nyttja uterummet mer med värme


Vi som bor i norra Europa har en tendens att söka oss till värme och ljus som kompensation för den långa mörka vintern. Med ett uterum maximerar du ljuset och tar till vara på värmen från solen på ett smart sätt, men solen behöver ibland lite hjälp för att det ska en behaglig temperatur även där.

Om du redan har eller funderar på att skaffa ett uterum kan du öka antalet dagar då du kan njuta av investeringen genom att installera en värmekälla. Att sitta i ett uterum tidigt på våren eller under höstkvällar är en fantastisk känsla av att nästan vara ute i en behaglig temperatur och frisk luft.

Med en värmekälla i uterummet kan du:

  • Förlänga säsongen
  • Njuta även kalla regniga sommardagar
  • Ha ett extra rum
  • Förodla sommarens grönsaker och blommor

Värme utan ansträngning

Genom att låta installera en luftvärmepump kan du välja mellan att alltid ha värmen på eller enkelt slå på den med hjälp av en fjärrkontroll. En luftvärmepump nyttjar värmen i luften på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Installationskostnaden är relativt hög men du har sedan tillgång till behaglig värme på ett enkelt och effektivt sätt.

Solfångare – fokusera solens värme

Solfångare fångar värmen från solen och sprider ut den där du önskar.  Genom att värma upp en vätska mot en svart bakgrund hettas den upp med hjälp av solen. Den vätskan pumpas sedan genom ett rör ut i uterummet och sprider värmen på så vis. Vätskan kan även fungera som en värmekälla även efter att solen inte värmer längre. Det gör att du kan njuta av ditt uterum in på sena eftermiddagen på våren och hösten.

Levade eld är magiskt

Att sitta vid en sprakande eld med en filt är något som tilltalar de flesta, det har gjort det populärt att installera en kamin för att värma upp uterummet. Att elda i kamin för att få upp värmen kräver lite framförhållning då det tar en stund innan det blir varmt, men det kompenseras av mysfaktorn.

Vill du inte ha en vedeldad kamin med allt vad det innebär i form av skorsten, bygglov och sotare kan du satsa på en som drivs av alternativa drivmedel. De finns i många olika utföranden och tack vare att den inte kräver någon installation kan du placera den nästan var du vill.