10 Tips för att undvika skadedjur i din trädgård: Såhär håller du din trädgård blomstrande


Om du sköter din trädgård på rätt sätt kan du undvika långtgående processer för att bli av med skadedjur och att återställa skadorna efter dessa. Men vad innebär det, hur sköter man trädgården på rätt sätt? I den här artikeln kommer vi gå igenom 10 lätta tips du kan ha med dig i bakhuvudet inför trädgårdssäsongen.

Klipp gräset frekvent

En gräsmatta bör klippas  ungefär en gång i veckan under sommarhalvåret. Då håller du skadedjuren borta från ditt hus och din trädgård, och skapar samtidigt en vacker grön miljö.

Vattna gräsmattan på rätt sätt

Gräsmattan ska få vatten ungefär en gång i veckan, och det är bäst att göra det på morgonen. Då har gräset hela dagen på sig att torka upp och du minskar risken för skadedjur.

Plocka bort bråte och buskar runt huset

Buskar och bråte är gynnsamma miljöer för skadedjur att gömma sig i, det är därför bra att hålla dem borta från huset. Se till att bråtet är bortplockat och buskarna klippta, då minskar du risken att skapa en inbjudande miljö för skadedjur.

Undvik att ha buskar i direkt anslutning till husfasaden

Om du har buskar nära huset skapar du en möjlighet för skadedjur att klättra upp på och in i huset för att leta efter mat. Det är därför bra att ha lite avstånd mellan buskar och fasad.

Tänk på vart du placerar sopkärlet

Placera inte sopkärlet för nära huset, inte bara tenderar det att dra till sig skadedjur, det är också en skattkammare för skadedjuren. Tänk därför på att tömma sopkärlet ofta, och säkerställ att de är förslutet när du har lämnat dina sopor.

Använd dig av getingfällor

Getingar är skadedjur som du kanske inte tänker på, men förutom att vara frustrerande att ha omkring sig kan det också skapa problem både i och utanför fastigheter.

Getingfällor är en effektiv och skonsam metod för att bekämpa getingar utomhus, och går både att skapa själv eller köpa i många av våra svenska butiker såväl som online.

Bjud in nyttoinsekter till trädgården

Nyttoinsekter skapar en balans i ekosystemet, och det är inte sällan skadedjuren  lider av detta. Att ha några fluglarver i ett område kan t.ex. minska mängden skalbaggar i området med upp till 80%.

De flesta skadeinsekter har någon form av rovdjur, och det är därför bra att bjuda in dem till din trädgård. En enkel blomsterbukett eller liten buske kan skapa en perfekt miljö för skadeinsekternas rovdjur.

Väljer du rätt växter till din trädgård kan du också skapa en skadedjursresistent miljö, välj dem med omsorg och planera dess placeringar för att skapa en oattraktiv miljö för skadedjuren.

Plocka bort fallen frukt

Frukt är något de flesta skadedjuren gillar, det är därför viktigt att plocka bort de fallna frukterna från din trädgård. Om du lämnar fallen frukt lockar du till dig skadedjur som i sin tur kommer leta sig vidare i området när frukten på marken är slut.

Mata ej fåglar i närheten av hus eller trädgård

Även om fåglarna i sig är rovdjur för många av skadedjuren behöver man ha i åtanke att mycket av fågelmaten som faller till marken tillfaller skadedjuren i närområdet. Dessa skadedjur livnär sig på maten och rör sig sedan vidare när maten är slut, hus och växlighet i närheten har då en ökad risk att bli utsatta för dessa skadedjur.

Skadedjursbekämpning

Om ovanstående är försent och du inte får bukt med skadedjursproblematiken bör man kontakta en skadedjursbekämpare, de arbetar dagligen med att bekämpning av råttor, möss, insekter och fåglar såväl som saneringen efter dessa. Ofta ingår det tom i hemförsäkringen.

Skadedjur är inte bara irriterande, de kan också skapa skador på både trädgård och hus. Därför är det viktigt att göra det man kan för att minimera risken för skadedjur. Med lite skötsel och planering kan man skapa en skadedjursresistent miljö utan användning av skadedjursbekämpningsmedel.

Om du ändå får problem med skadedjur finns det hjälp att få, skadedjursbekämpare arbetar dagligen med skadedjur och kan hjälpa dig med problemet. I de flesta fall är det även täckt av hemförsäkringar. Lycka till!