Navkapselträdgården


Hej !Mitt tips handlar om ett lite udda sätt att göra trädgården lite finare. Eller om det ens är finare? Men det är i alla fall en udda väg att gå. Vi åkte genom orten Lovisa (för övrigt ett mycket fint namn på en ort) och såg ett märkligt hus. På Andersbyvägen stod ett hus som var helt och hållet fullt med navkapslar. Började Googla när jag kom hem och hittade att han som bor där, Mauritz Lindqvist, blivit känd för sin minst sagt annorlunda gård. Det är kanske något för er att skriva om?Fakta om NavkapselgårdenEnligt Mauritz Lindqvist började allt på 80-talet då han fick idén att städa lite kring vägarna. Han cyklade mycket och såg en mängd olika bildelar liggandes i vägrenarna. Av någon anledning fastnade han för just navkapslarna och började ta hem de han hittade.Idag finns 800 navkapslar monterade på husen och 200 finns även i ”lagret”. Men alla har han inte hittat själv. Efter att allt fler börjat uppmärksamma huset har också allt fler gett ett bidrag till hans märkliga samling. Det är flera personer som kommit förbi med navkapslar. Både folk han känner och de som inte alls har någon direkt relation till Mauritz.

Trots att utbudet av navkapslarna är extremt stort så har inte en enda blivit stulen. Men han skulle kunna tänka sig ge bort en om någon verkligen behöver. En gång var det till och med en person som kontaktade honom för att kolla om han hade en extremt ovanlig modell. Det hade han och han fick som tack tre andra – så att utställningen blev ännu större.

Kan man göra det med andra bildelar?

Gränsen mellan stort intresse, konst och allmänt skräp kan vara hårfin. Det har visat sig mer än en gång att kommuner tvingat personer att städa om de haft för många bilar eller extrema upplag av bildelar på gården. Denna gång landade i alla fall Mauritz initiativ under konst – om än konstig.

vad vill du göra nu