LED-lampor i trädgården?


Kan man använda samma ledlampor inne som ute? Nej, absolut inte. Lampor som är tillverkade för inomhusbruk har inte alls samma krav på sig mot de som är tillverkade för att kunna vara ute. Detta även om utomhuslamporna monteras i en sluten armatur. Det är några saker man bör tänka på i val av LED-lampa.

För de första är det vilket väder som lampan kommer att utsättas för. Alla utomhuslampor är klassificerade efter en IP-klassning. Det är två siffror och för att se hur mycket lampan står emot väta ska man se på den andra siffran. Ju högre siffra det är här desto bättre klarar den av väta och därmed att vara utomhus. Kravet blir därmed betydligt högre på en lampa som ska vara i trädgårdslandet mot en som kan monteras på innertaket på altanen.

Det man måste komma ihåg i detta fall är att både lampan och armaturen har den IP-klassning som omständigheterna kräver.

Nästa steg är att tänka över hur stark styrka på Led-lampan som önskas. Med andra ord hur stor ljusstyrka som efterfrågas på det ställe där lampan ska användas. Ska ljuset enbart ha en estetisk funktion kanske det räcker med en enkel ljusslinga. Detta passar utmärkt för dekoration eller ledljus. Däremot lyser de upp mycket lite.

Är det däremot garageuppfarten som ska lysas upp bör man verkligen välja en starkare lampa. Här kan det även vara fördel att välja en som kan aktiveras automatiskt av rörelse.

Sista frågan blir vilken färgnyans som önskas. Det handlar inte då främst om vitt eller grönt utan vilken nyans som önskas av det vita. Ska det exempelvis vara kattvitt eller varmvitt?

vad vill du göra nu