Läsarfråga: Vad kostar en terrass?


Vi har bestämt oss för att bygga terrass men undrar hur mycket man bör räkna med att det kostar? Vad kan man räkna på om vi tänker oss att den ska bli 20 kvadratmeter stor?

Svar: Hur mycket en terrass kostar beror på vad för slags terrass ni tänker er. Det är stor skillnad om ni exempelvis bara vill ha ett plant trädäck eller även ska ha markbearbetning, tak eller plank.

En uträkning på Byggahus.se anger att 100 kvadratmeter altan kostar ca 80 000 kr. Men det är då både inklusive virke och arbete (efter ROT). Har ni tänkt att bygga altanen blir det självklart betydligt billigare. I beräkningen stod material för ca 25 000 kr. Så om ni ska bygga en liten terrass på enbart 20 kvadrat bör priset för material bli ca 5 – 8000 kr.

Det som är avgörande för priset är:

  • Ska ni ha tak?

Om ni ska ha tak kommer självklart kostnaden för både material och arbete att öka. Men dessutom behöver konstruktionen vara stadigare än om enbart ett plant golv av tryckimpregnerat virke ska byggas. Dessutom klarar många av att lägga en altan själv men när det kommer till takkonstruktioner kan det bli något svårare vilket gör att snickare kan behöva anlitas. Vi rekommenderar att ni bygger terrassen så stabil att tak kan byggas – även om ni inte gör det idag. Det ökar värdet och skapar flexibilitet till kommande ändringar.

  • Behöver schaktning ske?

Ni skriver att ni tänkt bygga på 20 kvadratmeter vilket sällan kräver att någon schaktning behöver ske. En klar fördel då detta håller nere priset. Behöver ni hyra schaktmaskin kan detta göras på flera större uthyrningsfirmor av verktyg och maskiner.

  • Vilket material tänker ni använda?

Billigast är enkelt tryckimpregnerat virke i olika dimensioner. På golvet kan klassiska 90mm användas. Däremot blir det allt vanligare att istället välja 120 mm och dessa med räfflad yta. Dessa kostar mer per kvadratmeter men upplevs betydligt mer exklusivt. Vill ni sedan ha en annan yta kan terrassgolv läggas ovanpå trägolvet. Även här finns det en rad olika prisnivåer att välja på.

  • Vill ni ha staket

Snygga och billiga staket kan köpas hos byggmarknader. Det svåra är däremot att fästa dem ordentligt och få det stadigt. Även här handlar det om kunskap om man klarar av att göra det sjläv eller om man behöver ta in hantverkare.

Under 10 000 kr? Ja om du gör det själv.