De har skapat en riktig drömträdgård


trädgård2

Vägen var inte helt rak till den perfekta drömträdgården. I början gjorde Stefan och Susanne många misstag. Efter hårt arbete har de nu trädgården de alltid drömt om. 

Det är Expressen som skriver om hur Stefan och Susanne skapade trädgården de alltid hade önskat sig. Men det har inte alltid varit enkelt:

  • Vi har förmodligen gjort alla misstag man kan göra i en trädgård, säger Stefan Ivarsson skrattandes.

Det är inte bara trädgården som de har skapat – även huset har Stefan och Susanne byggt. Trädgården började anläggas först året därefter, och då blev det mest gräsmatta och rosenrabatter längs husväggarna.

De anlade också en örtträdgård – och det var vid den som de började lära sig av sina misstag. Susanne berättar:

  • Vi hade inte grävt ur ordentligt som man ska göra, och det straffade oss. Det växte upp en hel del ogräs som vi fick hålla på med att rensa hela tiden, säger hon.

Entusiasm var nyckeln

Stefan och Susanne berättar att det inte är planering eller kunskap som har lett till den trädgård som de har idag. Istället är det glädje och entusiasm som har tagit uttryck i sporadiska trädgårdsarbeten som, sakta men säkert, har lett fram till deras drömträdgård.

– Under vintrarna satt vi pratade om allt kul som skulle gå att odla och plantera. Vi ville jättemycket, men orkade inte riktigt. Vi insåg så småningom att åtminstone grönsaksodling inte riktigt var vår grej. Tiden räcker inte till när man får barn, helt enkelt.

Fick kunskap på vägen

Förutom att ha lärt sig av alla misstag de gjorde i trädgården, fick Susanne också börja arbetsträna på en plantskola efter att hon tidigare blivit sjukskriven för utbrändhet. Hon fick därmed erfarenhet från det mesta som har med planteringen att göra – och sakta gick det upp för henne hur man egentligen ska sköta om växterna.