Rätt verktyg på rätt plats – Dagens verktyg: Knivar


Idag ska vi prata om verktyg som man kan använda i hemmet och i trädgården, detta verktyg som vi ska prata om är knivar. Ett väldigt vasst ämne (ursäkta ordvitsen) men det är något som ofta diskuteras, ska man bära kniv hemma osv?

Kniv får man inte bära på allmän plats eftersom det är olagligt enligt svensk lag. I hemmet däremot är det annorlunda, eller ja det finns undantag för yrkesgrupper som bär kniv i jobbet. Dessa får i vissa fall ha sina knivar på sig under resor till och från jobbet, samt om man är ute och äter lunch på staden. Men, hemma i det tillåtet att inneha kniv. I arbetet med trädgården och allmänt fix runt huset så kan knivar komma väl till hands. Det kan vara blommor som behöver beskäras, buskar eller grenar.

Fällkniv eller en vanlig?

Fällknivar har det bra funktionen att de går att fälla ihop och bli mycket mindre, därav namnet. En fällkniv går att ha i fickan utan någon slida som är fastspänd runt bältet. Den är smidig och bra och tar knappt någon plats. Nackdelen är att hållbarheten är begränsad, den är inte lika stark som en kniv med fast blad.

Så om vi går över till knivar med fast blad så får man mycket mer kraft i sin kniv. Är kniven dessutom en solid bit ända ut till handtagets slut, så kallad ”full tang” då har man ett rejält verktyg att arbeta med. Nackdelar då? Ja det är storleken och sättet att bära dem på som kan vara det bökiga. Knivarna väger rätt mycket och det behövs en slida när man inte använder dem, slidan kan man fästa på byxor eller på sitt bälte.

För mer ingående köpråd och beskrivningar, besök knivar.net