Köpa Billig Getingfälla – Eller göra en själv


I det senaste inlägget tipsade vi om ett sätt att göra en billig myggfälla, för på något sätt måste man bekämpa insekterna när de är som jobbigast. Men det är inte bara myggen vi vill få bort från middagsbordet och på de ställen som vi är på när vi njuter av sommaren. Även getingarna kan vara riktigt jobbiga. Inte nog med att de är större och låter mer. Dessutom kan de göra betydligt större skada än myggen om de får för sig att attackera. Lösningen är en getingfälla. Det går att köpa en getingfälla billigt på nätet men den som vill tillverka den själv kan lika gärna välja det alternativet.

getingfälla

Köpa Getingfälla

I likhet med kräftfällor fungerar en fälla för getingar på det sättet att djuren tar sig in i fällan men klarar sedan inte av att ta sig ut. De som köps i handeln kostar kring 50kr och är oftast uppbyggd kring en cylinderformad behållare. Vanligtvis är den ca 1dm i diameter och 1 dm hög. På toppen sitter ett slags tak – likt på ett hus och högst upp på taket sitter kroken som fällan hängs upp i.

Man häller något sött, som luktar, i behållaren och skruvar på locket. Getingarna känner doften och kryper in i springan mellan behållaren och locket och kryper sedan ner till saften. Däremot har de inte någon möjlighet att ta sig upp igen. Innerväggarna är för hala och de kan inte flyga upp och sätta sig på den kant som visar vägen ut till friheten. Med andra ord dör de i sin egen mat.  Det man bör tänka på är alltså att vara försiktigt när getingfällan töms. Det kan vara getingar där inne som är omtöcknade men inte ännu döda.

Göra en egen fälla

Genom att bara se på bilder av de fällor som går att köpa kan man lista ut hur man kan bygga denna insektsfälla. Det vanligaste är att man tar en 1,5 liters PET-flaska och skär av den på mitten. På så vis får man den behållare som behövs. Sedan kan man bygga locket som behövs av kvarvarande plast. I princip går det att ta en hel flaska som man fyller med saft och där man gör hålet något mindre så att getingarna verkligen måste krypa in för att komma in till saften. I annat fall skär man av flaskan för att göra den lite mindre och behändigare. Det är billigare men knappast snyggare än de som går att köpa.

OBS: Detta sätt att bekämpa getingar rekommenderas enbart om det är några få. Behöver man bekämpa hela bon bör man istället använda sig av skum. Klicka här för att läsa mer om detta skum.

Vad vill du göra nu?: