Årets färg blev rosa och blå


årets färgVarje år utses ”Årets färg” ut av det internationella färginstitutet Pantone. Det är färger som speglar populära färger och hur dessa används på olika sätt inom exempelvis inredning, foto och mode.

År 2016 valde institutet att utse två färger. Den första är Rose Quartz vilket är en mjuk och varm rosa färg. Långt från den pastellrosa som var populär under 80-talet. Här är det betydligt mer harmoni och lugn. Inte helt oväntat hittas därför färgen inom en hel del heminredning och badrumsinredning.

Den andra färgen är Serenity. En klassisk himmelsblå nyans som även den andas lugn men även frihet och öppenhet. Som att himlen öppnar upp sina armar och bjuder på en stor frihet att röra sig som man vill, tycka som man vill och vara den man är. Det är i alla fall en tolkning…

Dessa två toner matchar varandra även exemplariskt. Blått och rosa kan ibland ses som motsatser men när de vassa färgerna har tonats ner så går det  som hand i handsken med varandra. Tänk en himmel där rosa skimmer möter en klarblå uppsprickande himmel. Där möts årets färger.

Kan vi se dessa färger även i trädgården? Absolut. Som alltid när det kommer till Årets Färg så är många inredare (även för uteinredning) snabba att ta fram produkter som säljer just på grund av detta utnämnande. Dessa två färgnyanser passar utmärkt i trädgården just på grund av dess lugn och nyanserna gärna gifter sig med en mjuk grön nyans från omgivande trädgård.

Inredning är inte svår att hitta i dessa färger. Expressens Susanne Ellingsworth rekommenderar även att matcha dessa med gult vilket är ett mycket bra val.

 

Vad vill du göra nu?: